Archiblox, sunroom, carbon positive house, carbon positive, prefab, prefab house, carbon positive prefab, Melbourne, Australia, in-ground tubes, green roof, rainwater recycling, sustainably sourced materials, vertical, modular cabinets, double glazed facade, solar gain, passive design

Fronted by a floor-to-ceiling double-glazed facade, the self-sufficient Carbon Positive House was designed to maximize solar gain and passive design strategies. Instead of relying on mechanical heating and cooling, the naturally ventilated home uses in-ground tubes to pull in cool air from the south side. The building is topped by a green roof for added insulation as well as a set of sliding vertical garden walls that shade and cool the building in the summer.

Related: The Ecological House 3.0 is a prefab bioclimatic dwelling that’s controlled by a smartphone

The north-facing home is divided into two main areas: the double-glazed sunroom that serves as a buffer zone and spans the width of the structure; and the living quarters tucked behind the sunroom on the southern side. The compact living space comprises an open-plan dining area and kitchen on one end, and a bathroom and bedroom on the other; the private area is separated from the common space by a modular cabinetry wall. The bright and airy wood-paneled interior is made up of sustainably sourced and non-toxic materials, and the home’s energy-efficient appliances make use of rainwater recycling.

+ ArchiBlox

+ The New Joneses

Via Dezeen

Images via ArchiBlox