green design, eco design, sustainable design, Foster + Partners, Turin University, Campus Luigi Einaudi, roof canopy, urban oasis campus

The glassy, aerodynamic buildings that make up the quadrangle both have access to the social quad courtyard. The eaves of the canopy roof hang over the courtyard, balancing natural light with a covered area to protect pathways from rain and the elements. The paving tiles are made from photocatalytic tiles, which help neutralize pollution on the grounds.

The entrance to the Law and Political Science Facility boasts a double-height atrium, allows daylight to reach every floor. The center is capped with a quiet roof garden, which is exposed to the sky through a cut out in the canopy.

Both of the centers have flexible learning spaces, with movable floor plates, walls and chairs in the auditorium. The facilities were designed to grow with the needs of the university, and to accommodate different curriculums and teaching styles.

The campus was designed as an oasis within the city, free from traffic and landscaped to be serene and relaxing. With built-in paths and pedestrian routes, the Campus Luigi Einaudi is an escape from the hectic concrete jungle for Turin University students.

+ Foster + Partners

Via Arch Daily