This extraordinary Japanese noodle restaurant located in Jakarta, Indonesia needed to be disassembled easily, so design firm DSA+s made the bold decision to build it entirely out of bamboo. The result is a richly textured, light-filled environment that is impermanent yet robust. The designers rethought the function of shelter and developed a dining space that is light, renewable, and protects guests from sun and rain.

Ichibanya Japanese Noodle House, Tanjung Duren Utara, green restaurant, DSA+s, Jakarta green building, bamboo restaurant, green materials

A Japanese noodle restaurant is a risky venture in Jakarta, so the owner did not want to erect a permanent building which would later have to be demolished or extensively remodeled if the venture was not successful. The fantastic resulting space should be reason enough to attract a great patronage.

The canopy is essentially conceived as a series of inside-out umbrellas abutted to each other to provide a protected but open, airy environment. Most of the structure is bamboo coupled together with ijuk, a rope made from sugar palm fiber.

The roof is made from inverted layers of wide bamboo shoots, which not only collect rain water but also keep the bamboo from splitting in the intense sun. The collected water is directed into a bamboo-wrapped pipe that runs from the center of the column to the ground. Some concrete was used for the stair and patio and to support the canopies base and to keep the bamboo off the wet ground.

Via ArchDaily