Blanco Oostduinkerke Residence, BURO II & ARCHI+I, Belgium, aluminum cladding, vernacular, pitched house, marionettes, dune grasses, coastal architecture, contemporary coastal architecture, daylighting, sustainable design, green design, sustainable materials, minimalist design

The three-storey duplexes have been specifically designed to merge with the adjacent residential center and the landscape, according to the designers. The ground floors are reserved for three bedroom apartments, while the upper floors are comprised of European styled maisonettes that lead to an attic via a spiral staircase. Window openings in the aluminum facade ensure plenty of natural light, while vertical cutouts in the roof extend the interior living space outdoors with terraces.

Related: Tiny green-roofed atelier sinks into a leafy backyard in Belgium

“A uniform design was adopted for the façade and the roof to achieve a striking and distinctive architectural style. The preferred choice was white aluminium, as a contemporary application and interpretation of the white coastal architecture,” the architects write in their design brief. And while they don’t say it, material uniformity reduces construction waste as well.

“Due to its scale, purity and simplicity in terms of volume, façade composition, details and use of materials, the buildings blend effortlessly into their surroundings,” BURO II & ARCHI+I adds. The space between the two duplexes and the area surrounding them have been planted with dune grasses that conceal the parking spaces below and further maintain the integrity of the existing landscape. The Blanco Oostduinkerke Residence is an excellent example of how good design can minimize the built environment’s footprint without compromising style.

+ BURO II & ARCHI+I

Via Dezeen

Photography by Thomas de Bruyne