Ana Lisa

Richard Rogers' New Antwerp Law Courts Feature Unique Rainwater-Recycling Rooftops

by , 02/15/13

Richard Rogers, New Law Courts, spiky, icon, Antwerp, pre-cast concrete, natural light, slow ventilation, VK Studio, Air quality, Architecture, Water Issues, energy efficiency, Daylighting,

All along the building external glazed louvres regulate and reduce solar gain. The central outdoors stairs bring people inside the courts building and also provide a shelter for people waiting for the tram. Made from treated wood and painted lime green on both sides, the stairs offer a calm space for contemplating nature and the modern Rogers’ building.

A natural light-filled public hall at the entrance links six radiating wings like the legs of a spider. For cooling down large hearing rooms, the architects used low velocity ventilation that mixes the air distribution in the room—instead of the more commonly used cross ventilation. The use of pre-cast concrete means a lower energy intake, as its thermal mass properties will absorb the heat from the surface, store it and release it steadily to the interiors.

A great example of sustainable architecture on a public building, Richard Rogers’ New Law Courts in Antwerp stands out as a modern icon within a picturesque old city.

+ Richard Rogers

Photo © Ana Lisa Alperovich for Inhabitat

Related Posts

LEAVE A COMMENT

or your inhabitat account below

Let's make sure you're a real person:


  • Read Inhabitat

  • Search Categories

  • Recent Posts

  • Recent Comments

  • Browse by Keyword

get the free Inhabitat newsletter

Submit this form
popular today
all time
most commented
more popular stories >
more popular stories >
more popular stories >
What are you looking for? (Solar, HVAC, etc.)
Where are you located?