In Madrid’s affluent residential district of La Moraleja, local architectural practice CSO Arquitectura has given a dated 1980s home a modern makeover with a focus on energy efficiency. Dubbed the Levitt House, the two-story home features a complete retrofit of the interiors as well as an entirely new energy-saving rear facade. To preserve continuity between the old home’s character and the new design, the architects used the building’s existing material palette — concrete tiles, timber and face brick — while bringing in a minimalist aesthetic.

Continue reading below
Our Featured Videos
tan home with several large windows lit from within at night

The renovation of the Levitt House also included an expansion to bring the total area to 4,600 square feet. To expand the home, the architects demolished the rear facade as well as a quarter of the deck and the first floor slab. The building footprint was extended toward the interior garden and the pool; the reworked rear facade embraces the backyard with full-height glazing, covered outdoor terraces and a series of folding timber shutters.

Related: A 17th-century Spanish hospital gets transformed into a cozy library

living area with red chair, tan sofa with colorful pillows and a blue rug
living area with tan sofa, blue pillows and brown rug

“Regarding the sustainability criteria, the new facade of the expansion is built with energy savings in mind,” noted the architects, who also strengthened the building’s insulation and added solar water heaters to the roof. “The windows capture the warmth during the winter, but also allow cross ventilation during the summer. To achieve a complete solar control, wooden shutters have been installed to guarantee privacy and safety for the inhabitants. Lastly, both the structure and this facade — and the carpentry — have been built with wood, a sustainable material.”

artwork of woman in gown near round wood table and gray dining chairs
kitchen with white cabinets

Daylight floods the interiors, which feel bright and spacious thanks to tall ceilings, white walls and pale-toned woods that are complemented by bright pops of color from the client’s art collection and contemporary furnishings. At the center of the building is a minimalist staircase built with floating treads to maintain sight lines throughout the home.

+ CSO Arquitectura

Photography by David Frutos via CSO Arquitectura