La Pointe is located within Canada’s Poisson Blanc Regional Park, and it’s a nature-loving minimalist’s dream come true. The micro home gets its name from the distinctive triangular geometry that comes to a cathedral-style point in the roof. The designers at Atelier L’abri wanted to honor the A-frame style that was made popular in North America in the 1950s while still providing the essential functions needed in a forest cabin.

wood micro home with sloped roof in wintery forest

La Pointe offers off-the-grid living that isn’t completely isolated from civilization. The micro home is located off of a nature trail about 10 minutes by foot from the park’s reception pavilion. Despite the minimal square footage, there is room for up to four occupants inside thanks to the first-floor table’s ability to convert into an extra bed.

Related: Disconnect in these A-frame tiny cabins in the Catskills

one person sitting at table reading a book and another person climbing ladder up to a loft

The structure was built on-site and features a kitchenette, an outdoor porch area and a lofted bedroom accessible by ladder. The bed is suspended mezzanine-style using steel rods, and it calmly overlooks the rest of the home. The entire space, including the sleeping area, takes full advantage of the natural light that streams in during the day.

suspended chair near a fireplace and large window with views of snowy forestscape

The connecting covered terrace is the perfect spot to enjoy the space when the weather is hot, and the wood-burning stove keeps the house warm in the cold Canadian winters. The whole structure is raised off the ground to prevent weather-related damage from both the snow and the nearby reservoir.

black wood-burning stove with stack of firewood next to it

The exterior, made from natural cedar boards, creates a woodsy look that blends in beautifully to the surrounding forest landscape. The roof is made from steel, a recycle-friendly option for a building material. The interior uses the same cedar, which — combined with the dark, steel-colored appliances inside — creates an organic and raw look. Occupants can enjoy the forest views from the large bay window that centers the home from the first floor.

+ Atelier L’abri

Photography by Jack Jérôme via Atelier L’abri

wood cabin with sloped roof covered in snow