This fifty-year-old cottage designed by architect Atle Sørby was renovated entirely by Local craftsmen in Time, Norway. Norwegian design studio bark arkitekter redesigned the home while taking care to balance modern functional requirements with the original architecture.

Selestranda House, green renovation, cottage, Norway, bark arkitekter, pitched roof, open-plan layout, green architecture, panoramic views, drystone walls, gable-roof, gable

The Selestranda House occupies a relatively flat site surrounded by long sloping fields, dunes and beaches, separated only by narrow roads and old drystone walls. It features a pitched roof with pulled-down gables which the original architect used to reinterpret the traditional housing typology of the region, which is designed to withstand harsh weather conditions.

Selestranda House, green renovation, cottage, Norway, bark arkitekter, pitched roof, open-plan layout, green architecture, panoramic views, drystone walls, gable-roof, gable

Related: Snøhetta Turns Old Wooden Boathouse into a Sweet Camping Retreat in Norway

The renovated cottage comprises two volumes–a new annex that contains a bedroom, a bathroom and a storage room, and the main volume that houses a large common room, a shared kitchen, and eating and living areas. Local craftsmen carried out every part of the renovation process. The roof tiles, created by local brick-factories in Sandnes, were carefully taken down, stored and put up again, one by one.

Selestranda House, green renovation, cottage, Norway, bark arkitekter, pitched roof, open-plan layout, green architecture, panoramic views, drystone walls, gable-roof, gable

In order to create an open-plan layout, the architects decided to take down the walls and ceiling in the common area. This also provided enough space for a ribbon window that offers panoramic views of the landscape.

+ bark arkitekter

Via Archdaily

Photos by Lise Bjelland

Selestranda House, green renovation, cottage, Norway, bark arkitekter, pitched roof, open-plan layout, green architecture, panoramic views, drystone walls, gable-roof, gable

Selestranda House, green renovation, cottage, Norway, bark arkitekter, pitched roof, open-plan layout, green architecture, panoramic views, drystone walls, gable-roof, gable

Selestranda House, green renovation, cottage, Norway, bark arkitekter, pitched roof, open-plan layout, green architecture, panoramic views, drystone walls, gable-roof, gable

Selestranda House, green renovation, cottage, Norway, bark arkitekter, pitched roof, open-plan layout, green architecture, panoramic views, drystone walls, gable-roof, gable