Mexican architecture practice BGP Arquitectura recently completed the Nogal House, a contemporary dwelling in San Pedro Garza García, Mexico that’s shaped by its environment in more ways than one. Named Nogal after the existing type of walnut trees on site, the building features a curved and asymmetrical layout informed by the locations of the trees and site preservation goals. The residence also adopts passive solar principles to minimize its energy footprint and uses insulated double glazing throughout.

large white home with slightly curved walls

Spanning an area of 670 square meters over three floors, the Nogal House stretches east to west on a triangular site. Nature plays a central role in the design of the home, with its curvaceous, organic forms and natural materials palette. The boundary between indoor-outdoor living is blurred through full-height glazing and use of steel, rattan and wood-based furnishings, designed by the architects to match the colors and textures in the gardens. Multiple timber patios built around the walnut trees extend the living space to the outdoors.

open-air patio with TV and stainless steel grill

red kitchen with red cabinets and a white bench with red pillows facing a TV

“The entrance to the house is through the middle level, where living, dining room and kitchen are located besides a home theater that, by opening and closing doors, could be an independent extra room for the house,” explained the architects of the layout. “A double-height space connects this level with the upper library, studio and pool area with a grill. In the ground level, in touch with the patios, are the bedrooms and the family room, in a more intimate atmosphere.”

Related: Zigzagging green terraces make up a luxury residential block in Mexico City

green and white bedroom with two double beds with white and green bedding and a long green desk

beige dining area with glass table and beige chairs

In addition to strengthening the dwelling’s connection with the outdoors, the operable walls of glass also flood the interiors with natural light to minimize dependence on artificial lighting while allowing for natural ventilation. Windows were minimized on the south facade to further reduce HVAC requirements. The home is also partly buried into the ground to take advantage of thermal mass ventilation and equipped with low-maintenance landscaping, low-flow fixtures and low-energy appliances.

+ BGP Arquitectura

Photography by The Raws via BGP Arquitectura

white room with double-height ceiling and glass walls, beige couches and a long glass dining table with black chairs