When Camberwell-based design practice Warc Studio Architects was tapped to renovate and extend an existing Edwardian residence in Victoria, the Australian firm also wanted to open the house to greater connection with the outdoors. To mitigate the site’s potentially harsh western aspect and hot summers, the architects strategically constructed an externally operable screen that inspired the project’s name, the Screen House. Passive solar principles were also applied to keep the home comfortable year-round as were other sustainably minded design decisions, such as low-VOC finishes, formaldehyde-free plywood and the inclusion of a compost and vegetable garden.

home with glazed end wall surrounded by timber screens

Completed in 2016, the Screen House began with the renovation of an existing detached weatherboard Edwardian residence. The architects upgraded the bathrooms and private areas while simultaneously improving internal circulation and making room for greater landscaping and a new swimming pool. To make the most of the newly added gardens and swimming pool, the firm designed an addition to house a new open-plan living room, kitchen and dining area overlooking the landscape. The main corridor that connects the extension to the existing house provides immediate views to the rear garden from the front entrance.

opened wall connecting timber deck to dining area

living area with timber and glass walls and tan leather seat

“Windows, cabinetry, walls and ceilings were strategically placed to unveil views and openings to the outside,” the architecture firm explained. “As the the occupants proceed toward the rear, a series of views unfold: the North garden framed by cabinetry; glimpses of the sky through a strip skylight; views of trees through high level windows; screened views to the western outdoor areas.”

Related: An energy-efficient extension in Melbourne captures the owners’ adventurous spirits

gray sectional sofa facing a fireplace with dining table and white kitchen in background

kitchen with white cabinetry

Timber hardwood screens envelop the rear additions to mitigate unwanted solar gain without compromising views and can be manipulated to maximize seasonal variation in passive solar radiation. To minimize energy needs and waste, the Screen House has also been equipped with high-performance insulation, double glazing, rainwater harvesting and hydronic heating underfoot.

+ Warc Studio Architects

Images by Aaron Pocock

wooden outdoor deck with a light wood table under a large timber screen