When architecture studio Situation-based Operation (SO) was asked to create a home in Chiang Mai, the brief came with an unusual request: preserve an existing path on-site. Since the plot had been left empty for many years, locals had created a desire path, or shortcut, through the land between two roads—and the owner wanted to keep that path functional for the community. As a result, the architects designed the Fuzzy House, a concrete home that blurs the line between public and private use.



Rooftop Fuzzy House by Situation-based Operation

Open plan living area Fuzzy House by Situation-based Operation

Set on a 600-square-meter plot, the Fuzzy House is a two-story bunker-like home spread out across two floors. The preserved shortcut is left as a narrow alley on the east side of the home between two structures and fronted by a patch of weeds. The garage entrance sits on the west end.

master bedroom Fuzzy House by Situation-based Operation

Skylights Fuzzy House by Situation-based Operation

“The house was considered to still let that path being in function even when the construction is finished, and to appear almost as nothing much happens from constructing this house,” wrote the architects. “The result is a building fuzzily sits between privacy and public domain whereas the owner can live his private life within the double enclosed space.”

Terrace Fuzzy House by Situation-based Operation

Terrace seats Fuzzy House by Situation-based Operation

Related: Artists recycle hundreds of plastic bottles into a dynamic arch in Chiang Mai

The first floor also includes an open-plan kitchen, dining area, and living room, as well as a working area and terrace. Gardens are interspersed throughout the first level. The master bedroom and bathroom are upstairs and open up to roof terraces. Natural light streams into the home through carefully placed openings and skylights that preserve privacy.

Images via Filippo Poli