Completed just last year, the eye-catching Barangaroo House has already become a visual landmark for the inner-city suburb of Barangaroo in Sydney, Australia. The competition-winning design is the work of Australian architecture firm Collins and Turner, which created the sculptural building to house a contemporary restaurant and bar of the same name. Located near the waterfront in a high pedestrian-trafficked area, the curvaceous building mimics the appearance of three stacked bowls rimmed with edible and ornament plants for a touch of greenery.

Set on a 750-square-meter corner site overlooking waterfront views, the Barangaroo House marks the southern entry point to the Barangaroo South urban regeneration project that was headed by Rogers Stirk Harbour + Partners. In contrast to its angular neighbors, the three-story restaurant and bar features curved facades made with concentrically steam-bent timber dowels that have been charred black to improve the material’s resistance to the elements and as a reference to the “primeval act of cooking.” Ringed with vegetation, the rounded balconies are cantilevered over the landscape and provide a stellar outdoor dining experience for guests.

“The ambition of the project is the creation of a welcoming, timeless, convivial structure, that over time becomes a much loved part of the city,” the architecture firm said. “The key urban design agenda of a ‘building in the round’ dictated the curvilinear form, which projects curved perimeter balconies outward in each direction. Structural cantilevers up to 8.5 m permit a uniquely outdoor atmosphere to a series of dining spaces on each level of the multi-tiered building.”

Related: An urban farm and restaurant flourishes in Utrecht’s “circular” pavilion

Frameless glazing was installed on the north and west facades of the ground floor, providing a seamless connection between the streetscape and the indoor bar. Operable glazing also wraps around the upper levels and is shielded from the intense sun by the cantilevered balconies.

+ Collins and Turner

Via ArchDaily

Images via Rory Gardiner