The prolific Danish-Icelandic artist Olafur Eliasson has unveiled his first building—a sculptural castle-like mass that rises from the waters in Vejle, Denmark. Dubbed Fjordenhus (Fjord House), the solar-powered structure was created as the new headquarters for holding and investment company KIRK KAPITAL and features both green roofs and solar panels. The project was created by Olafur Eliasson and Sebastian Behmann with Studio Olafur Eliasson. Future architectural and public space projects will be carried out by their new international office for art and architecture, Studio Other Spaces. “The completion of Fjordenhus marks the shift of Studio Olafur Eliasson’s major architectural activities to a new international of center for art and architecture, Studio Other Spaces (SOS), founded by Eliasson and his long-time collaborator, architect Sebastian Behmann, in Berlin in 2014,” note Studio Olafur Eliasson.


Brick curved facade

looking up the facade and the interior

Located next to the man-made Havneøen (The Harbour Island), Fjordenhus comprises four intersecting cylinders that rise to a height of 28 meters. The historic harbor warehouses and silos in the area inspired Fjordenhus’ curved facade and brick cladding. Inside, the building is organized around circles and ellipses, from the curved windows and furnishings to the round vestibules and spiral staircase. The double-height ground floor will be open to the public and partly flooded by water. The KIRK KAPITAL offices are located in the upper three floors, while the top of the building is decked out with a green roof and solar panels.

circular opening in the building

interior custom-made furnishings

“In the design team, we experimented from early on with how to create an organic building that would respond to the ebb and flow of the tides, to the shimmering surface of the water, changing at different times of the day and of the year,” said Olafur Eliasson in a statement. “The curving walls of the building transform our perception of it as we move through its spaces. I hope the residents of Vejle will embrace Fjordenhus and identify with it as a new landmark for the harbour and their city.”

site-specific artwork

circular lighting and tables

Related: Olafur Eliasson launches a gorgeous and affordable handheld solar phone charger

In addition to custom furniture and lighting, the contemporary building also incorporates site-specific artworks by Eliasson. The Fjordenhus officially opens to the public on June 9, 2018.

+ Olafur Eliasson

Images by Anders Sune Berg